Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

‘Als je levensverwachting 35 jaar is als transgender, denk je heel anders over de dood’

Stil uit Madalena Stil uit Madalena IFFR

Het International Film Festival Rotterdam bestaat 50 jaar! Net als voorheen is GayRotterdam jouw gids voor de meest interessante LHBTI+-gerelateerde films op het IFFR. Een daarvan is Madalena van de Braziliaanse regisseur Madiano Marcheti. Het bekijken en recenseren van deze film geeft ons ook de kans om in de Braziliaanse cultuur te duiken en regisseur Madiano Marcheti te interviewen over zijn ervaring met het maken van de film en de situatie van transgenders in Brazilië aan te pakken.

De film vertelt het verhaal van Madalena, een Braziliaanse transvrouw die op brute wijze werd vermoord en levenloos werd aangetroffen in een wuivend sojaveld. Madalena is echter slechts een vertegenwoordiging van het land waarin het grootste aantal transgenders ter wereld wordt vermoord. Deze film is zeker het bekijken waard, want het is een culturele masterclass.

De film vertelt op briljante wijze de gemakkelijke levensstijl van de mensen in Mato Grosso do Sul, een landelijke regio uit het middenwesten van Brazilië. Als je nooit naar Brazilië bent geweest, is dit je kans om een ​​echte en soms rauwe weergave te zien van wat er in dit land gebeurt. Ik kreeg de kans om Madiano Marcheti te interviewen over deze film. 

"Deze plek is niet alleen een landschap uit deze film maar ook een karakter ervan."

Hoe was het voor jou om Madalena te schrijven en te regisseren?

Het was ongelooflijk, ik begon 5 of 6 jaar geleden na te denken over het idee van mijn eerste lange film. Ik dacht dat ik iets wilde schrijven over waar ik vandaan kom. Deze plek is niet alleen een landschap uit deze film maar ook een karakter ervan.

Aan de andere kant ben ik een homo die in deze regio woont en ik wilde de ervaring vertellen van iemand die gewoon niet het gevoel heeft dat hij of zij tot de norm van deze samenleving behoort. In feite is deze plek ondervertegenwoordigd in de filmscenario's van Brazilië en ik wilde mensen precies vertellen hoe het is om in het middenwesten van Brazilië te leven.

 Madalena Still 2 gayrotterdam

 

Hoe was dit proces van het zoeken naar actoren in het middenwesten van Brazilië en het kunnen investeren in deze regio?

De meeste acteurs kwamen uit Mato Grosso do Sul en velen van hen hadden geen eerdere ervaring met acteren. We werkten met verschillende soorten mensen: sommige met veel acteerervaring, danservaring of zelfs geen ervaring. Als het op de transgenderpersonages aankwam, hebben we een enorm onderzoek uitgevoerd om transgenders uit deze regio te identificeren en een groep transgendervrouwen gevonden die bereid waren deel uit te maken van de film. Natuurlijk hadden we audities voor veel rollen van deze film, maar aangezien de meeste transvrouwen die reageerden op onze castingoproepen geen eerdere acteerervaring hadden, hebben we geen conventionele castingtest voor hen georganiseerd.

Hierna zijn we begonnen met workshops waar ze gewoon leerden acteren. Dit duurde enkele weken. Ik luisterde altijd naar alles wat deze meisjes te zeggen hadden en met de workshops konden we ontdekken wie interessant zou zijn voor een individueel personage in dit verhaal. De film is verre van een documentaire, maar tijdens de workshops vertelden deze meiden ons hun echte levensverhalen en dit hielp echt om het script van de film op te frissen dat daarna volledig veranderde.

 

Als we in het verleden aan transgenderfilms dachten, zagen we constant reguliere acteurs die deze personages uitbeelden. Het is echt interessant dat je de filmdeuren opent voor transvrouwen zodat ze kunnen acteren en hun dromen kunnen volgen. Zijn deze vrouwen nog steeds aan het acteren en maken ze deel uit van andere films?

De situatie in Brazilië was de afgelopen 2 jaar erg gecompliceerd, veel dingen die ik wilde doen, gebeurden nooit in de bioscoop of het theater. We ondergaan een massale aanval op cultuur door de regering. De president ziet de culturele sector als hun grootste vijand en heeft een project om elke vorm van steun voor film of theater in Brazilië te schrappen. Elke film die LHBTI+-gerelateerd is, wordt al als schandalig beschouwd door iedereen die deze regering steunt. We zijn hier echter om te vechten en films zoals Madalena zijn een contrapunt voor alle wreedheid die door de president wordt vertegenwoordigd.

Sommige meisjes werken nog steeds in de filmindustrie, met producties en styling, maar acteren nu niet echt. Een van de meisjes studeert theaterkunsten, een ander werkt in de culturele productie en de hoofdrolspeler duikt diep in de dragwereld door te werken aan een project van Drag Race Mato Grosso do Sul. 

Ik hoop dat we elkaar steunen, dat homo's en lesbiennes zichzelf echt zien als bondgenoten voor transgenders en niet-binaire mensen. Ik hoop ook dat we als samenleving onze ogen kunnen openen en meer empathisch kunnen zijn voor LHBTI+-mensen, vooral voor transgenders die zo gemarginaliseerd zijn in deze groep.

5 jaar geleden ben je aan deze film begonnen omdat Brazilië het land is waarin het grootste aantal transgenders ter wereld wordt vermoord. Het is nu 2021 en in Brazilië worden elk jaar steeds meer transgenders vermoord. In de film laat je zien hoe het sterven in Brazilië zo gewoon is geworden dat mensen foto's van overleden mensen delen in een normaal gesprek. Hoe heb je deze realiteit tijdens de film kunnen portretteren?

Dit is een element van de film dat buitengewoon belangrijk voor me was. Deze film probeert een debat op gang te brengen over de empathische crisis die we in Brazilië doormaken. Het is niet iets nieuws, dit is iets cultureels en historisch. Door al deze politieke polarisatie is deze realiteit de laatste jaren echter alleen maar erger geworden. Mensen verliezen het vermogen om zichzelf in de positie van iemand anders te verplaatsen, hun pijn te begrijpen en te voelen.

Hoe zou je reageren als je de foto ziet van iemand die dood is? Dit is precies de vraag die de film bij de toeschouwer wil stellen. Iemand is net overleden en het is een transgenderpersoon, hoe zou je reageren? De film laat zien hoe elk van deze 3 hoofdpersonages reageert op de dood van Madalena.

 

Je vertelde me dat het bij het schrijven van deze film cruciaal was om met transgenders te praten om hun verhaal te begrijpen. Maar hoe was de ervaring om deze film daadwerkelijk te kunnen schrijven in samenwerking met hen en met de andere mensen in je team?

Het was een heel lang proces. Het begon allemaal toen ik bereid was om over deze plek te schrijven. Ten tweede had ik iemand nodig die trans was om over hun perceptie te schrijven, en ik had het advies van een geweldige transschrijver genaamd Helena Vieira. Ze hielp ons met input, want naast het onderzoek wilde ik echt een echt gesprek hebben met transgenders en precies weten wat er in deze film zou moeten staan.

Iets heel opmerkelijks dat tijdens dit schrijfproces gebeurde, was het moment waarop ik het onderwerp aanraakte over hoe transgenders reageren op de dood. Helena vertelde me dat ik over het verdriet schreef vanuit een cis-genderperspectief. Ze bracht het belangrijke onderwerp naar voren dat de levensverwachting van een transgender in Brazilië 35 jaar is en dat zij hierdoor op een heel andere manier met de dood omgaan. Dit was slechts een van de vele dingen die ik van haar heb geleerd.

 Madalena Still 3 gayrotterdam

Ik zou graag willen weten wat je verwacht voor de toekomst van de LHBTI+-gemeenschap in Brazilië?

Het is nu zo'n moeilijk moment, maar ik hoop dat we sterker en sterker zullen worden, zelfs met deze huidige golf van conservatisme waar we nu mee te maken hebben. Ik hoop dat we elkaar steunen, dat homo's en lesbiennes zichzelf echt zien als bondgenoten voor transgenders en niet-binaire mensen. Ik hoop ook dat we als samenleving onze ogen kunnen openen en meer empathisch kunnen zijn voor LHBTI+-mensen, vooral voor transgenders die zo gemarginaliseerd zijn in deze groep.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 05 februari 2021 02:31