Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Column Rick - Demonstratie

Demonstratie Krimpen aan den IJssel Demonstratie Krimpen aan den IJssel RTV Rijnmond

Demonstratie

‘Ik vraag me af hoeveel zin zo’n demonstratie eigenlijk heeft,’ appte een vriendin mij. ‘Ik bedoel, je verandert er zo’n man toch niet mee en werkt het niet juist tegen ons?’ 

Het was zaterdag 6 maart rond een uur of half twee. Ik liep in Krimpen aan den IJssel. Ik was op weg naar het Raadhuisplein en ik las het bericht. 

De vriendin doelde op de demonstratie waarheen ik op weg was. Het COC zou aan de burgemeester van Krimpen aan den IJssel de brieven overhandigen die door bezorgde mensen geschreven waren naar aanleiding van de commotie rondom de uitspraken van dominee Kort. Hij deed deze uitspraken in een brief gericht aan de gemeenteraad en aan het college. Onze LHBT+gemeenschap had besloten terug te schrijven. 

Tegen de dominee werd door oud-inwoner van Krimpen en COC-bestuurder Leon Houtzager aangifte gedaan die - uit naam van godsdienstvrijheid - niet in behandeling werd genomen. Een tijdje geleden stortte BNN / VARA in de persoon van Tim Hofman zich op de zaak. Met alle gevolgen van dien. 

De burgemeester zou deze middag omringd worden door drie Tweede Kamerleden, de voorzitter van COC Nederland, een openlijk homoseksuele en praktiserende dominee, zo’n driehonderd demonstranten en een zee van regenboogvlaggen. 

‘Het gaat me helemaal niet om de orthodoxe dominee,’ scheef ik terug. ‘Ik heb geen enkele illusie dat ik die man nog een greintje inclusie kan bijbrengen. 

Maar actievoeren heeft soms meerdere lagen. Ja, we laten zien dat we de LHBT+discriminatie meer dan beu zijn. Maar het is ook belangrijk te laten zien dat we iedere LHBT+er steunen die achtergesteld of buitengesloten wordt. Als een LHBT+er last heeft van onbuigzame overtuigingen van zijn omgeving, dan zullen we er staan. Dat is wat een zee aan regenboogvlaggen betekent. 

'Het enige wat tegen ons werkt is als we ons door dekens van bekrompenheid, uitsluiting, hypocrisie en onoprechte bedoelingen in slaap laten sussen, waardoor wij nooit meer wensen op te staan.’

Misschien spoort de aanwezigheid van zoveel mensen, inclusief een openlijk homoseksuele en strijdbare dominee die het woord neemt, gelovigen en andere geloofsgemeenschappen dan de kerk van dominee Kort aan zich te bezinnen op hun positie als het over LHBT+ers gaat. En over hun relatie tot de kerk van Kort. 

Daarbij is het belangrijk om als LHBT+ers het signaal af te geven dat wij conservatieve krachten dwingen hun toon naar ons te veranderen. Dat zij weten dat wij in deze snel veranderende en digitale wereld een kwetsende uitspraak heel snel boven tafel kunnen krijgen en dat wij daarmee altijd aan de haal zullen gaan om ons verhaal van diversiteit, inclusie en échte naastenliefde duidelijk te maken. Aan gemeenteraden. Aan Tweede Kamerleden. Aan burgemeesters.’

Toen ik het bericht verstuurde, mijn vingers van het vele typen even rust gaf en met een fris windje in de rug op weg ging naar het Raadhuisplein, dacht ik aan de Amerikaanse comédienne Michelle Wolf die in een van haar shows ooit zei: ‘Ja, natuurlijk ben ik een feministe. Maar weet je hoe moeilijk het is om vanonder je warme dekbed een revolutie te beginnen?’ 

Ik stond stil. Ik pakte mijn telefoon. Ik begon weer te tikken. 

‘Een dergelijke demonstratie werkt niet tegen ons,’ schreef ik. ‘Het enige wat tegen ons werkt is als we ons door dekens van bekrompenheid, uitsluiting, hypocrisie en onoprechte bedoelingen in slaap laten sussen, waardoor wij nooit meer wensen op te staan.’

Verzend. 

‘En onszelf uiteindelijk door deze dekens laten verstikken.’ 

Verzend. 


Naschrift Rick: De column lag reeds op de redactie toen het trieste overlijdensbericht van Vlaamse David mij bereikte. Ik draag deze column op aan hem en aan alle andere LHBT+ers in België. Homofobie kent geen grenzen. Onze strijd ook niet. 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on donderdag, 11 maart 2021 15:59