Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Het mooiste dat je kunt worden is jezelf!

Onder de noemer Schiedams LEF brengen Sandy Kardolus en Carolien Kruijs een nieuw voorlichtingsprogramma op de markt. Het richt zich op diversiteit, maar dan in de breedste zin van het woord. We spreken Sandy en Carolien in het gezellige café Lucas in Schiedam centrum. 


Schiedams LEF, een pakkende naam. Waar staat het voor?

Sandy: “Schiedams LEF is de naam van ons lesprogramma voor het basisonderwijs in Schiedam. We hebben dit programma gemaakt voor de groepen 1 t/m 8, en willen kinderen daarmee spelenderwijs kennis laten maken met diversiteit. We hebben het afgelopen jaar een pilot gedaan voor vijf basisscholen in Schiedam, en hebben daar hele enthousiaste reacties op gekregen.” 
Carolien: “Kern van het programma is onze zogenaamde LEFkist, een variant op de bekende LESkist. In de kist zitten lessen en (voorlees)boeken, speciaal gericht op diversiteit. Maar dan zonder dat het er te dik bovenop ligt. In één van de voorleesboeken bijvoorbeeld, komt het schaap Joep voor, die verliefd wordt op een ander mannetjesschaap. Het wordt verteld zonder dat het écht een onderwerp is, en dat het een grote nadruk krijgt.”
Sandy: “In ons programma speelt daarnaast ook de speciale LEFdag een grote rol. Op deze dag (georganiseerd door kinderen van groep 7) mag iedereen helemaal zichzelf zijn. Dus dat ene jongetje dat dat roze shirtje in de kast heeft hangen, maar het nooit aandurfde, kan dat juist op deze dag wél doen. Of dat meisje dat altijd al een afrokapsel wilde proberen, kan dat juist op deze dag doen. Want op deze dag wordt niemand uitgelachen. En in de praktijk blijkt dat de kinderen het daarna óók nog heel gewoon vinden.”

De LEFkist van Schiedams LEF:

Waarin onderscheidt jullie programma zich van andere programma's?

Carolien: “Ons standpunt is: iedereen is anders, en juist daarin vind je de gemeenschappelijke factor. Dat hebben wij vertaald in ons motto: ‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’. Dat komt voortdurend terug in het programma. En ook omdat het een speelse insteek heeft, is de drempel veel lager voor kinderen om kennis te maken met de materie. In één van de spelletjes van het programma halen we bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo aan, die als kind altijd gepest werd en daardoor vaak moest huilen. Via aanwijzingen komen de kids er achter om wie het gaat. Kijk wat er nu van hem geworden is. Dat heeft voor kinderen een voorbeeldfunctie.”
Sandy: “We merken dat die andere, subtielere aanpak veel enthousiasme ontlokt bij scholen en bij docenten. Voordat we het programma overdragen, organiseren we een speciale docentendag, waarbij iedere docent van de school aanwezig kan zijn.”


Hoe is het idee bij jullie ontstaan?

Sandy: “Mijn zoon zat bij Carolien in de klas. Hij vertelde me dat de juf een boek had geschreven over pesten, en toen was ik beroepshalve natuurlijk direct geïnteresseerd (Sandy’s bedrijf richt zich op het aanpakken van pesten, red). Ik ben gaan speuren op het internet en las daar over ‘Treiterkoppen, smartphones en poolparty’s’, het boek van Carolien. We hebben kennisgemaakt en samen met Melissa Holleman hebben we het product Schiedams LEF ontwikkeld. Melissa kreeg daarna een promotie en moest haar werkzaamheden voor Schiedams LEF helaas staken. Maar wij zijn verder gegaan.”
Carolien: “Tegelijkertijd bleek de gemeente Schiedam een klankbordgroep aangesteld te hebben die samen met de Schiedamse homo-ambassadeurs voor meer zichtbaarheid van de LHBT-doelgroep moest gaan zorgen. Daar bleek dat er veel animo voor ons projectplan was, en kregen we groen licht (en een startsubsidie) om ermee te gaan starten. Nu de pilot succesvol blijkt te zijn, en we veel feedback teruggekregen hebben van de scholen, kunnen we het programma verder ontwikkelen.”

Sandy (rechts) en Carolien voor het oude Stadhuis in Schiedam.

Schiedams LEF in Schiedam. Komt er dan ook op termijn een Rotterdams LEF? En een Gronings LEF?

Sandy: “Het product landelijk inzetten is natuurlijk wel onze ambitie. Diverse scholen in Capelle a/d IJssel (net als Schiedam een Regenbooggemeente, red) kunnen komend schooljaar met het programma gaan werken. Het zou heel mooi zijn als andere gemeenten zouden volgen, al heeft zo'n ontwikkeling natuurlijk wel gevolgen voor onze organisatie.”
Carolien: “We doen dit allebei op dit moment nog naast ons werk. Dus als ons programma echt gaat groeien, dan moeten we zeker even kijken hoe we dat gaan doen.”

Tot slot: wie zijn de dames achter Schiedams Lef?

Sandy: “Ik ben (freelance) docent omgangskunde en heb daarnaast ook een eigen bedrijf (de Geweldige School) dat zich bezighoudt met de aanpak van pesten. Daarnaast ben ik ook nog voetbaltrainster van een meidenelftal in Schiedam.”
Carolien: “Ik ben leerkracht op een basisschool in Schiedam, en daarnaast schrijf ik ook kinderboeken. Een aantal van mijn boeken zitten ook in de LEFkist.”
Sandy: “En ook wij zijn divers: Ikzelf val op vrouwen, maar Carolien bijvoorbeeld is 'gewoon' hetero. Geeft een beetje aan hoe onze insteek is, denk ik.”

Rate this item
(0 votes)
Last modified on maandag, 25 februari 2019 11:59