Onderstaande oproep wordt opgemerkt en komt terecht bij Hubert Breukers, voorzitter van LHBT+-sportvereniging Ketelbinkie. Ze hebben kort daarna contact en zie, het zaalvoetbalteam is er nu. Ze vonden onderdak bij het Topsport Centrum naast de Kuip en de eerste training is inmiddels geweest. Ze zoeken nog meer leden en daarom is er op 23 september tijdens Rotterdam Pride een open training. We stellen Rowan graag aan je voor.
Rowan, kun je ons in het vertellen wie je bent?
Mijn naam is Rowan Oosterhof. Ik ben 20 jaar en ik kom uit Rotterdam. Nadat mijn ouders zijn gescheiden, woon ik zowel in Rotterdam Centrum als op Zuid. Mijn opleiding, gespecialiseerd pedagogisch medewerker, volg ik in Den Haag.
In je oproep identificeer je jezelf als queer. Wat betekent het begrip precies voor jou?
Ik noem mezelf queer omdat ik mezelf niet in één hokje wil plaatsen. Ik voel me het meeste thuis in de queercommunity, omdat ik daar interesses mee deel. Ik zie mezelf als genderqueer, maar weet ook niet precies wanneer ik me meer mannelijk of vrouwelijk gedraag en ik wil daarin gewoon de ruimte hebben. Trouwens, ik vind het ook erg leuk hoe mijn zusje van 10 nu soms al voor me opkomt en er open over is op haar school. Zo krijgen ook die kinderen mee dat het normaal is, of zou moeten zijn.
"Ik noem mezelf queer omdat ik mezelf niet in één hokje wil plaatsen"
Hoe gaat dat voor jou bijvoorbeeld op school?
Op mijn school is het best wel makkelijk nu en ben ik ook niet de enige. Ik hoop wel door er open over te zijn in mijn klas te laten zien dat er meer is dan traditioneel hetero, of homo en cisgender.
Op mijn stage, op een basisschool, voelt het wat lastiger, ik ben er daar nu nog minder open over. Ik ben wel van plan om hier meer open over te zijn zodat de kinderen ook daar meekrijgen dat je mag zijn wie je bent en dat dat oké is.
Rowan Oosterhof Foto: Hubert Breukers, Ketelbinkie
En nu begin je een queer zaalvoetbalteam? Heb je zelf al gevoetbald en wat maakt een queerteam anders?
Ik heb tot mijn zestiende gevoetbald en had zin om er weer mee te beginnen. Misschien wel vooral voor het sociale contact dat binnen een team met een zelfde doel vaak makkelijker gaat. Een queer zaalvoetbalteam betekent voor mij eigenlijk vooral dat iedereen welkom is, ongeacht je genderidentiteit of seksuele voorkeur. We hebben nu wel wat meer vrouwen dan mannen of non-binaire personen. We zoeken nog meer mensen en iedereen is welkom! Leeftijd maakt trouwens ook niet veel uit. We zijn nu vooral met leden die tussen 20 en 30 jaar oud zijn.
Ga je voor competitievoetbal en zou je ergens terecht kunnen?
Ik zou het liefst tenminste met 10 personen zijn die wekelijks meetrainen. Dan kun je 5 tegen 5 voetballen. Om mee te doen in een competitie zijn we sowieso laat. We moeten ook zien of iedereen dat ook echt wil. Het betekent natuurlijk dat het dan veel meer tijd kost. Vanuit de oproep hadden we best veel belangstelling, maar nu zijn we uiteindelijk met 7 personen overgebleven die echt mee gaan doen.
Als het toch competitie zou worden en we dat allemaal willen, dan denk ik dat we bij de mannenteams mee zouden moeten doen. Mannen in een vrouwencompetitie ligt wat moeilijker dan andersom.
Tot slot, de open dag op 23 september, waarom zou ik moeten gaan?
Je moet niks maar je kunt er kennis maken met zaalvoetbal, het team, met wie je gaat sporten en proberen of het wat voor je is. En we hebben speciaal voor deze training een bijzondere trainer gevonden: Bart Vriends van Sparta komt speciaal voor ons, dus dat is al een goede reden om te komen.
Volg Rowan:
Meer info over de open training (zaal)voetbal van Ketelbinkie