Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Drag Queen DeeDee Janssens: in Rotterdam geboren

DeeDee Janssens DeeDee Janssens Michel Swart Photography

DeeDee Janssens is een van dé legendarische Rotterdamse Queens. Zij werkt als performer in binnen- en buitenland en heeft een levendige social media aanwezigheid. Om van de huidige nood een deugd te maken, is ze recent samen met GiGi Devereaux een Youtubekanaal #DragIsFun gestart. GayRotterdam interviewde haar heel intiem (via ZOOM) in haar kleedkamer: te midden van bijouterieën, pruiken, foto’s en kostuums transformeerde Dennis Gulikers daar al pratend laagje voor laagje in DeeDee Janssens voor een online optreden die avond. 

 

Een Rotterdamse Queen…..?

GR Je hebt nooit in Rotterdam gewoond, maar bent toch een Rotterdamse Queen…. hoe zit dat?

DD Midden jaren 90 trad ik veel op bij feesten, onder andere als go-go-danser. Ik ben toen geboekt door de clubproducent van de toen net nieuwe Rotterdamse club EYE, dat was voor drie nachten per week. Vanaf dat moment was ik heel veel in Rotterdam en bij een grote groep bekend als ‘DeeDee’. In 2002, naar aanleiding van de trouwdag van Willem Alexander en Maxima zijn GiGi en ik samen gevraagd om structureel twee of drie avonden voor Gay Palace op te treden. Het heeft járen geduurd voordat ik in Den Haag (waar DD woont) bekend werd. Dat kwam vooral door social media. Toen heel Nederland mij kende, werd ik ineens een Haagse Queen. Maar DeeDee is eigenlijk geboren in Rotterdam.

 

Drag Race Holland

GR Op het YouTubekanaal ‘Drag is Fun’ deed je verslag van Drag Race Holland. Wat is daar volgens jou het meest interessant aan geweest?

DD Het meest interessant is zeker dat ze in Nederland een diversiteit hebben laten zien, waar veel mensen niet van op de hoogte zijn. Dat bleek heel duidelijk ook uit de gesprekken met de jury. Ruth Jacott – die ik heel hoog heb zitten – wist bijvoorbeeld niet wat non-binary is... Natuurlijk is het voor ons ook nog wel ingewikkeld, maar ik denk dat Nederland meer dan andere landen heeft laten zien dat het niet alleen verkleden is, of alleen maar aanschaffen van dure kostuums. Kijk naar iemand als Ma’MaQueen of Chelseaboy. Ma’MaQueen creëert alles zelf, daar zit ook een filosofie achter die verder gaat dan geld verdienen of mooie kleren. 

 

"Er is wel veel ‘smoke en mirrors’, maar er zit meer achter"  

Nederland heeft zich goed op de kaart gezet. We krijgen in Nederland wat meer de kans om wat breder over gender na te denken, wat niet wil zeggen dat iedereen het daarmee eens is. Gelukkig heeft Vincent TV Producties ook de ruimte genomen om dit te laten zien. De queens zijn in Nederland namelijk specifiek benaderd om mee te doen. Ik heb nog wel een kanttekening: er is uiteindelijk wel heel veilig gekozen voor de Queen die het knapste is, wellicht tegenover het pure vakmanschap van bijvoorbeeld een Janey Jacké. Het is wel prachtig dat we een Nederlandse variant hebben!

 

De vrouwelijke lijn

GR Samen met GiGi Devereaux heb je het YouTubekanaal ‘DragIsFun’. Jullie werken al heel lang samen, vertel….

DD Wij waren al vrienden voordat we aan DeeDee en GiGi begonnen. Ik ben gewoon in Nederland opgegroeid en GiGi heeft in meerdere landen gewoond, maar er zijn zoveel raakvlakken tussen ons. Wij geven allebei heel veel om onze moeder en zijn allebei geïnspireerd door onze oma. GiGi is wat meer geïnspireerd door haar moeder – als je Arleen kent, zij is een grande diva – bij hem zit de inspiratie meer in de ‘holy trinity’ dus oma, moeder en ‘dochter’ en bij mij zit het in dezelfde liefde en hetzelfde gevoel van eigenwaarde via mijn beide ouders. 

 

"Ik heb de ‘glam’ kant meer van mijn oma" 

Als de er de volgende dag iets gepland stond, dan ging zij ’s avonds niet naar bed voordat ze haar kleding mét de goede panty, bijpassende schoen, ceintuur en handtas uitgezocht had. Ook de sierraden: als ze een japon met iets geels erin droeg, dan zou ze nooit een blauwe steen dragen. Je ziet het hier mijn kamer en de kast, ook als ik blauw bij groen draag, dan is dat ‘intentional’. DeeDee en GiGi zijn samen ‘iconisch’, als je dat van jezelf mag zeggen. Ik zal ook altijd mee mogen liften op haar successen en andersom ook. Weet je…..zonder dat het al te veel opvalt, delen we een enkele keer elkaars kleren. Of leen ik een rode opgekamde pruik voor een videoclip voor Armin van Buuren [Smile, red.]. 

 

DeeDee blauw

DeeDee Janssens 

 

Drag Is Fun 

GR Dit is de naam van jullie YouTubekanaal, maar het is ook echt een quote die jij vaker gebuikt. Is het je motto?

DD Leuk dat je ernaar vraagt. In 2015 was er de uitreiking van de Rainbow Awards, een LGBT+ awareness award georganiseerd door Peter van Vught en Diva MayDay. Dat is allemaal via online stemmen gegaan en het was een hele happening. Er waren veel andere queens met meer naam in Amsterdam en ook volgers, maar daar won ik de ‘Queen of the year’-award. Ik heb de uitspraak gebruikt om de gespannen sfeer daarna een beetje te breken en omdat ik iedereen kende die daar zat. Dus als tegenhanger van de quote ‘Beat that Face’ van RuPauls Drag Race heb ik daar gezegd mijn motto is #DragIsFun. Ik gebruik hem altijd in mijn presentaties en het publiek yellt het nu ook mee. Ik weet niet of ik de hashtag heb verzonnen, maar iedereen gebruikt hem inmiddels.

GR Wat zijn de plannen?

DD Als het dadelijk wat rustiger is, dan willen we met een aantal mensen van Drag Race Holland een ZOOM opnemen of een cappuccino met ChelseaBoy in Amsterdam doen. We zijn nog een beetje aan het zoeken: het moet niet alleen maar over ons gaan. Het gaat om #dragisfun en bedenk ‘opinies zijn als kontgaten, iedereen heeft er een’. Dus wij ventileren wel onze mening, maar horen die ook graag van andere mensen. Mensen kunnen ook via het YouTubekanaal in de reacties iets schrijven en het is gemakkelijk om GiGi en mij te vinden, bijvoorbeeld via www.deedeesdollhouse.nl.

Queer Collective 

GR En je persoonlijke plannen?

DD Je hebt natuurlijk ‘The house of GaGa’ en bijvoorbeeld Sasha Velour met haar ‘house’. Het is niet dat ik een ‘House of DeeDee’ wil, maar ik zou graag een collectief op willen starten met een aantal creatieve mensen: iemand die schrijft, iemand die videobewerking doet en een aantal mensen die met kleding en accessoires werken. En om dan te kijken waar je met elkaar in synergie uitkomt. Dat zou een ‘Queer collective’  kunnen zijn, niet iedereen hoeft ‘gay’ of ‘transgender’ te zijn, zolang er maar een affiniteit is. Een andere samenwerking, dat is waar ik over na aan het denken ben.

GR Heb je nog een laatste uitsmijter, iets dat met deze tijd te maken heeft?

DD Het is moeilijk om drag levend te houden, ook financieel, maar we moeten het uitzingen met elkaar. We hebben bijvoorbeeld ‘Queens in Quarantine’ gedaan, de tweede versie zelfs met meiden van over de hele wereld uit Oostenrijk en bijvoorbeeld ook Australië. Als queercommunity en voor de hele maatschappij geldt denk ik: "Kijk eventjes om je heen en denk niet alleen aan je eigen sores."


Volg DeeDee Janssens:

instagram fb logo

 

 

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on dinsdag, 26 januari 2021 20:58
Jasper de Haan

Jasper de Haan (1972) is redacteur bij GayRotterdam. Hij is import-Rotterdammer sinds 1991 en inmiddels helemaal verknocht aan deze diverse stad. Hij is een kunst- en cultuurliefhebber in de brede zin van het woord en reist graag met zijn vriend voor een mooi concert of evenement. Als redacteur bij deze site hoopt hij de stad nog beter te leren kennen en alle Rotterdamse en bezoekende ‘happy gays’ (LHBTQI etc.) te helpen bij hun eigen ontdekkingen. In het dagelijks leven werkt Jasper bij GGZ Delfland.