Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De queerfilms die je niet mag missen tijdens het 50e IFFR!

Mayday, IFFR 2021 Mayday, IFFR 2021 IFFR

Het 50e International Film Festival Rotterdam kent dit jaar relatief veel queertitels! Met bijvoorbeeld Oscarfavoriet 'First Cow' van Kelly Reichardt en 'Feast' van de Rotterdamse filmmaker Tim Leyendekker die in wereldpremière gaat. We geven je hier een selectie van de films die je wat ons bertreft niet mag missen!

 

FEAST - Tim Leyendekker, 2021, Nederland, 81 min. Wereldpremière.

Feast Film Still 6

Feast is gebaseerd op de hiv-zaak uit Groningen, waarbij mannen tijdens seksfeesten met voorbedachten rade werden gedrogeerd en geïnjecteerd met besmet bloed. Plato, dildo’s en een geïnjecteerde tulp komen samen in dit gelaagde werk van de eigenzinnige Rotterdamse filmmaker Tim Leyendekker.

Waar eindigt persoonlijk genot en begint de invasie van de ander? Kan het zijn dat een agressor slechts zocht naar een gevoel van thuiskomen? Echte, fraaie cinema vol lef en een vleugje filosofie.

 

AGATE MOUSSE - Selim Mourad, 2021, Libanon, 68 min.

Agate mousse Film Still 2

Met een combinatie van schilderachtige beelden, vormexperimenten, mythische motieven en filosofische commentaren bezweert Agate mousse op esthetische wijze de angst voor het eindige. Filmframe, camerabewegingen en verhaalmotieven worden cirkelvormig in een filmessay dat onophoudelijk aan zichzelf en zijn maker refereert; als een slang die in zijn eigen staart bijt.

 

AS WE LIKE IT - Chen Hung-i, Muni Wei, 2021, Taiwan, 107 min.

As We Like It Film Still 4

Kleurrijke en energieke bewerking van Shakespeares gelijknamige toneelstuk, met de wervelende miljoenenstad Taipei als decor. Orlando en Rosalinda zijn verliefd op elkaar, zonder dat de één dat van de ander weet. In de tijd van Shakespeare werden alle rollen door mannen gespeeld, nu zijn het enkel vrouwen.

 

FIRST COW, Kelly Reichardt, 2020, USA, 122 min.

First Cow Film Still 1

“Als dit een plek voor koeien was, had God ze er wel gemaakt.” Een koe wordt de spil in de opbloeiende vriendschap tussen Cookie, de timide kok voor ruwe pelsjagers, en de Chinese immigrant King-Lu. Stiekem gaan zij 's nachts uit melken, en met de gestolen zuivel bakt Cookie lekkernijen die gretig aftrek vinden. Zo lijken de bescheiden dromen van de twee marginale figuren binnen handbereik te komen. 

 

CARRO REI - Renata Pinheiro, 2021, Brazilië, 99 min.

Carro Rei Film Still 1

De zoon van een taxibedrijfeigenaar heeft een wel heel bijzondere band met auto’s: hij kan met ze praten. Zo bouwt hij een vriendschapsband op met de wagen die hem als kind redt van een verkeersdood, maar hoort hij ook oude barrels klagen als er een wet wordt uitgeschreven die auto’s ouder dan vijftien jaar de toegang tot de rijweg ontzegt. Met een combinatie van staal, grommende motoren, seks en verlangen borduurt Carro Rei voort op klassiekers als Christine en Crash. En dat alles in een vormgeving die prettig ouderwets-futuristisch is.

 

BLACK MEDUSA - Ismaël, Youssef Chebbi, 2021, Tunisia, 95 min.

Black Medusa Film Still 2

Nada is een jonge vrouw met een dubbelleven. Overdag is ze stil en teruggetrokken, maar in het nachtleven van Tunis pikt ze allerlei mannen op. Ze laat ze eerst hun verhaal doen − omdat ze zelf niet spreekt, fungeert ze als een soort praatpaal − om ze daarna gewelddadig toe te takelen. Doelbewust breekt het uitgesproken Black Medusa met de gangbare stijlmiddelen van de Noord-Afrikaanse cinema, zoals Nada breekt met de regels van de maatschappij om zichzelf te kunnen bevrijden.


Dit is een ruwe selectie uit het zeer brede aanbod van films met een queergerelateerd thema. We vullen dit overzicht zeker nog verder aan, maar duik ook zelf even in het programma en laat je verrassen door de bijzondere films die wereldwijd worden gemaakt, ook, of misschien juist in deze tijden van Corona. En geniet deze keer thuis van al het moois dat het IFFR nu weer naar Rotterdam en naar jou thuis weet te brengen. Lees op GayRotterdam ook hoe je films kunt kiezen en kijken.

Weliswaar geen festivalgevoel dit jaar in de stad en op de bekende locaties, maar we dagen je uit om dat thuis op jouw manier - as queer as fuck - zelf te doen! Deel je foto's en video's met ons op Insta. Vanuit het programmaoverzicht zijn de films eenvoudig te kiezen en kun je ze nu al van tevoren aanschaffen. 

Kijk hier voor het programma en tickets!


Check voor het bekijken van de films op je eigen TV de technische checklist  van IFFR.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on woensdag, 03 februari 2021 17:15