Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Noodkreet LHBT-jongeren in Rotterdam - februari 2017

By de redactie vrijdag 01 feb 2019 2742

Voormalig bestuurder van The Hang-Out 010 en columniste van deze site Manon van Driel kon het niet langer aanzien. Sociaal geïsoleerde jongeren weten steeds vaker de weg te vinden naar The Hang-Out 010, maar worden niet (meer) voldoende professioneel ondersteund vanuit de gemeente.

In januari stuurde The Hang-Out 010 een brandbrief naar de gemeenteraad, over het gebrek aan gespecialiseerde hulpverlening voor Rotterdamse LHBT-jongeren. Bij The Hang-Out (ooit begonnen als laagdrempelige 'huiskamer' voor jonge LHBT’ers) kloppen steeds meer LHBT-jongeren met complexe problematiek aan. Jongeren die in een sociaal isolement verkeren en zich thuis niet veilig voelen, kampen veelal met ernstige psychische problemen. Het is onduidelijk waar deze jongeren terecht kunnen voor gespecialiseerde hulpverlening, zeker sinds het faillissement van RotterdamV, het kenniscentrum voor homo-emancipatie. 

D66 nam daarom het initiatief om, samen met de PvdA en Leefbaar Rotterdam, een debat aan te vragen in de gemeenteraad. Ze willen in korte termijn in gesprek over de vraag hoe ze de hulpverlening voor kwetsbare LHBT-jongeren zo goed mogelijk kunnen inrichten en ze willen een expertmeeting over dit onderwerp. Nils Berndsen (D66): "De gemeente is wettelijk verplicht voor het zorgen van professionele ruggengraat. Het is geen kwestie meer van erover praten, maar doen!" Bart Joost van Rij (Leefbaar Rotterdam) zegt dat dit al langer speelt. Hij heeft 10 jaar geleden met RotterdamV gesproken en merkte toen al dat de hulpverlening achter loopt op de maatschappij en vindt nog steeds . "De maatschappij gaat sneller dan de gemeente. Ze blijven amateurs op het gebied, omdat ze echte problemen niet aandurven", aldus Van Rij.

Peggy Wijntuin (Partij van de Arbeid) heeft in oktober 2016 schriftelijke vragen gesteld aan het College. Radar is toen aangesteld om de situatie in kaart te zetten, maar Wijntuin constateerde al snel dat de erkende zorginstellingen onvoldoende geëquipeerd zijn. Wijntuin vindt het "te schandalig voor woorden dat onze gemeente hierin steken laat vallen. Jongeren zijn de toekomst van onze stad en als ze in de knel zijn dan is het aan ons om ze lucht te geven. Daar moeten wij geld voor vrijmaken!"

De woordvoerder van wethouder Ronald Schneider zegt dat de noodkreet serieus wordt genomen en dat ze "druk bezig zijn met het vinden van een juiste oplossing. Na het failissement van RotterdamV hebben we gekeken waar we de taken voor LHBT konden onderbrengen. Dat kon voor een groot deel bij Radar, alleen de zorgverlening niet. Daarvoor moet er een aparte aanbestedingsprocedure voor Zorg & Welzijn worden gestart. Dat proces is in volle gang en we hopen dat we de situatie voor de zomer te hebben opgelost."

Dan terug naar de Hang-Out 010. Zij luidden immers de noodkreet mbt deze situatie. Manon van Driel: "Vanuit The Hang-Out hopen we dat er niet alleen geïnvesteerd wordt in het ter beschikking stellen van trainingen, maar dat er ook een investering komt in fulltime betaalde specialisten: bijvoorbeeld twee LHBT-specifieke hulpverleners die direct met The Hang-Out samenwerken.” 

Gert-Jan Verboom, voorzitter van The Hang-Out vult aan: “Ik ben blij dat de gemeenteraad en de wethouders de noodkreet van Manon serieus hebben genomen en hier in het aankomende debat concrete oplossingen voor willen vinden. Vooral voor onze jongeren die zowel LHBT als bicultureel zijn is het van belang dat jongerenwerkers cultuursensitief en LHBT-sensitieve gesprekken kunnen volgen.”

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 01 februari 2019 19:09