Op 6 augustus 2016 vaart er weer een Marokkaanse boot mee tijdens de EuroPride in Amsterdam. Althans, helemaal zeker is dat nog niet: er is al veel geld ingezameld, maar er moet nog €10.000 worden geworven (zie kader hiernaast). GayRotterdam sprak met Mohamed Chaïbi (links op de foto), samen met Souad Boumedien en Nassiri Belaraj initiatiefnemer van de Marokkaanse boot voor de Canal Parade 2016.
In 2014 vaarde er ook een Marokkaanse boot mee, hoe was die ervaring?
Mohamed: "Deze eerste keer was een euforische ervaring. Er was ontzettend veel aandacht voor, vanuit heel Nederland. Zelfs in Marokko kreeg de boot aandacht. Dat was zowel positief als negatief. Vaak draaide het ook om de vraag: "is meevaren in de Canal Parade nu wel de goeie manier?" De redenering is dat ‘men’ er nog niet klaar voor is, of dat het juist een negatief effect heeft. Ik denk wél dat het goed is. Het is toch een soort etalage, we laten heel duidelijk zien: wij zijn een onderdeel van gay-community en van de Marokkaanse gemeenschap."
Wat hopen jullie te bereiken?
Mohamed: "Net als toen willen we aandacht voor het feit dat we er zijn als Marokkaanse lhbt’s. Wat aandacht krijgt groeit. Door homoseksualiteit bespreekbaar te maken - zowel in positieve als negatieve zin - haal je het uit de taboesfeer. Het in ieder geval bespreekbaar maken, dat is de eerste fase."
“Haal homoseksualiteit uit te taboesfeer, het in ieder geval bespreekbaar maken is de eerste fase...”
Mohamed vervolgt: "Daarnaast willen we meer bouwen aan een netwerk. In 2014 was er iets, en daarna niets. Daarom doen we dit samen met het COC. Er is nu een agenda samen met COC, met een idee van wat er na de Canal Parade komt. We denken niet alleen aan debatten, maar bijvoorbeeld ook een netwerkborrel elke drie maanden. Uiteraard gaat het dan over dé discussie (religie, red.), waar ik persoonlijk weinig zin meer in heb. Maar het kan ook over andere onderwerpen gaan. Wij zoeken daarvoor contact met Marokkaanse organisaties en de regenbooggemeenten (netwerk van grotere gemeenten over seksuele diversiteit, red.). Ik zie nu al dat er door de aandacht voor het onderwerp meer contact ontstaat. Eén van ons heeft bijvoorbeeld contact met een moskee in Amsterdam, zij kijken of er een inzameling gehouden kan worden, dit gaat nog heel voorzichtig."
Wat is jouw motivatie, waarom zet jij je in voor de boot?
Mohamed: "Kijk, ik ben uit de kast, ik vind het heel belangrijk. Zelf heb ik lang geworsteld en een roerige tijd beleefd. Twijfel gehad, gedacht: dit wil ik niet. Veel mensen hebben deze worsteling. Ik ben ervan overtuigd dat je de keuze moet hebben om te zijn wie je bent. Er moet geen collectieve belemmering meer zijn. Ons punt is breder, er is een hele serie thema’s waar iedereen zijn weg in moet kunnen gaan: invulling aan homo zijn, afvalligheid (geen moslim meer zijn) of bijvoorbeeld partnerkeuze. Dit is allemaal omringd met taboes."
Even op een wat persoonlijker vlak: wat is het meest Marokkaans aan jou?
Waar ik ook aan moet denken is het begrip ‘Amazigh’ of ‘Vrije mens’ uit de Rif. Dat staat toch voor ongebondenheid en ook weerstand tegen onderdrukking. Hoe zie jij dat?
Mohamed: "Ha! Dat heb ik geloof ik ook wel meegekregen, maar ik benut het op een andere manier. Ik ben trots - misschien een beetje koppig - maar dan voor een heel andere zaak."
Deze Marokkaanse boot heeft een Rotterdams tintje: Souad was één van de homo-ambassadeurs van Rotterdam. Jij bent bestuurslid geweest van RotterdamV, kenniscentrum voor homo-emancipatie. Wat is er verder Rotterdams aan jou?
Mohamed (met vette Rotterdamse tongval): "Gewoon als ik zo zit te pratuh?" (Lacht). "Ik ben er niet opgegroeid, maar heb dus duidelijk wel de mentaliteit van niet lullen maar poetsen, Souad heeft dat overigens ook. Ook de ervaring die ik in mijn periode bij RotterdamV heb opgedaan, neem ik wel mee."
Als uitsmijter, wat verwacht je voor de toekomst?
Mohamed: "Hoopvol, in 2014 was er al discussie. Er zijn steeds meer mensen uit de Marokkaanse gemeenschap die zich aansluiten. Mensen die niet binnen een keurslijf willen vallen. Die groep is overigens divers. We hebben contact met bekende en minder bekende Marokkanen die veel schrijnende gevallen te horen krijgen. Zij constateren dat er een probleem is, waar zij op de een of andere manier ook onderdeel van uitmaken."
"Iemand moet de eerste stap zetten, anders gaat het niet. Je moet gewoon durven!"
Hoe ziet dat er uit over 20 jaar?
"Dan pakken we de krant er bij en zeggen: "wat zaten we in een roerig tijd, maar we waren de aanstichters van iets moois en verdere emancipatie". Het is zoals we nu naar het feminisme kijken. Iemand moet de eerste stap zetten, anders gaat het niet, je moet gewoon durven."
Kijk voor meer informatie over de Marokkaanse boot op de Facebookpagina van de organisatie.
Wij jij een bijdrage leveren aan de Marokkaanse boot? Dat kan. De organisatie is blij met grote en kleine bijdragen. Stort je bijdrage op bankrekeningnummer: NL84ABNA0518861457 van COC Nederland o.v.v. Marokkaanse boot.