Dikwijls waar, maar dat geldt gelukkig niet voor alle kerken. De Remonstranten bijvoorbeeld, vormen als een van de oudste protestantse kerken in Nederland een open geloofsgemeenschap. In Rotterdam zijn ze te vinden in de monumentale Arminiuskerk, tegenover museum Boijmans.
Openheid en ruimte zijn voor Remonstranten kenmerkende begrippen. Vrijheid en verdraagzaamheid vormen belangrijke waarden. Iedereen moet, met behoud van haar of zijn eigenheid én respect voor die van een ander, op zoek kunnen gaan naar een eigentijdse manier van geloven. Met open oog voor ontwikkelingen in cultuur en maatschappij.
In die traditie van open geloven past het helemaal dat de Remonstranten in 1986 als eerste kerk ter wereld een hele belangrijke stap zetten. Toen werd besloten om geen onderscheid meer te maken tussen huwelijken van mensen van verschillend en gelijk geslacht en in het vervolg altijd te spreken van levensverbintenissen. Twee mensen die beloven in liefde en trouw het leven met elkaar te zullen delen, kunnen daarover in de kerk een zegenbede laten uitspreken. Of het nu gaat om een verbond tussen twee mannen, twee vrouwen of een man en een vrouw. Waarom zouden kerken blokkades op werpen als twee mensen, gezegend, in liefde willen samenzijn?
De campagne van de Remonstrantse kerk was zichtbaar in heel Nederland.
In een landelijke folder wordt de uitspraak ‘ Mijn God trouwt ook homo’s’ op persoonlijke wijze toegelicht: ‘Dat betekent voor mij mezelf kunnen zijn. Bij de Remonstranten mag ik gewoon echt mezelf zijn.’
Zo is het maar net. Lesbisch, homo, biseksueel, transgender of hetero? Iedereen mag zichzelf zijn én iedereen mag meedoen. Ook in de kerk, beter: juist in de kerk. Toekomstdroom? Daar lijkt ’t soms op, maar hopelijk wordt die droom op steeds meer plekken werkelijkheid.
Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met predikant Koen Holtzapffel van de Remonstrantse kerk.