Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De column van Vrijdag - #RIPKirvanFortuin

Kirvan van Fortuin Kirvan van Fortuin Fragment video Vlaggenparade

#RIPKirvanFortuin


Eens in de zoveel tijd kruist iemand jouw pad waarbij je denkt: ‘wat een bruisende persoonlijkheid’. Dat gebeurt in je dagelijkse leven, ‘in real life’ en soms zie je iemand in een filmpje. Zo zag ik de beelden met Kirvan Fortuin waarin hij zijn leven in Rotterdam schetst. De bezieling spat ervan af: wat een stralende, levendige en energieke persoonlijkheid! Hij schetst het verschil tussen zijn bestaan hier en dat in Zuid-Afrika, waar hij vandaan komt. Hoe gruwelijk is het dan om te vernemen dat aan dit sprankelende leven een einde is gemaakt.

Zijn warme woorden over Rotterdam als stad én zijn verhaal vormden aanleiding voor de Vlaggenparade (VPR) Kirvan postuum een plek te geven in de zogenoemde ‘Parade van Nieuwe Rotterdammers’. Langs de rivier, aan de Boompjes hangen de vlaggen van alle 193 VN-landen. Via een QR-code kun je meer te weten komen over het betreffende land. De VPR is bezig om uit alle 175 landen die in Rotterdam vertegenwoordigd zijn, ‘Nieuwe Rotterdammers’ uit het betreffende land in een filmportret een gezicht te geven. Zo wordt de rijkdom aan culturen en diversiteit in onze stad letterlijk in beeld gebracht. Dat zijn allemaal in het nu levende Rotterdammers. 

Maar na het zien van de beelden over Kirvan is besloten, bij wijze van hommage, aan hem een ‘tribute’ filmpje te wijden. Het is misschien niet gebruikelijk in een column maar ik stel voor dat je nu eerst naar het filmportret van Kirvan kijkt:

Filmportret Tribute to Kirvan van Fortuin

Ik ben onze filmmaker Merijn erg dankbaar voor zijn mooie reportage én voor zijn doorzettingsvermogen om dit allemaal gerealiseerd te krijgen.

Blijf ik achter met de vraag: ‘wat bezielt een 14-jarig meisje om iemand dood te steken’? In de berichten staat dat ‘het politieonderzoek gaande is’ maar een duidelijk verhaal heb ik niet kunnen vinden. Is de ‘homophobia’ in Zuid-Afrika zo groot dat zelfs kinderen overgaan tot moord & doodslag? In wat voor huis leeft zo’n meisje? Had ze een ‘thuis’? Of zat ze in een ‘tehuis’?

Alle reden om me in te blijven zetten voor alle ‘bruisende persoonlijkheden’ onder het motto: ‘diversiteit maakt rijk’.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on maandag, 15 februari 2021 22:12
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.