Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tijd voor daden

By Arjan Beune & Leon Houtzager woensdag 15 sept 2021 5120
Arjan Beune en Leon Houtzager Arjan Beune en Leon Houtzager

Voetbal en LHBTI+-acceptatie is nooit een prettige combinatie geweest. Vooral binnen het mannenvoetbal is het een dingetje. Genoeg reden voor een aantal Feyenoorders om een eigen supportersvereniging op te richten. Daar waar LHBTI+’s welkom zijn en begrepen worden. Waar ze hun gedeelde interesse voor het voetbal en Feyenoord veilig kunnen beleven, zonder geconfronteerd te worden met negatief gedrag richting homo’s. Op 19 augustus 2021 was het zover: de Roze Kameraden werd opgericht. Wij van COC Rotterdam steunen dit onvoorwaardelijk.

Een dag na de oprichting van Roze Kameraden was het direct raak. De sportschool van voorzitter Paul van Dorst werd beklad met de teksten ‘kankerhomo’s’ en ‘kankerflikkers’ inclusief doodsbedreigingen richting de drie bestuursleden. Afzender was RJK, ofwel Rotterdam Jongeren Kern. Een harde kern van Feyenoordsupporters die zichzelf omschrijven als ‘ultra hooligans’.

Toen we afgelopen weekend exact dezelfde teksten aantroffen op het vernielde pand van COC Rotterdam wisten we direct uit welke hoek het kwam. Grappenmakers op sociale media probeerden ons nog wijs te maken dat er ook andere mensen achter kunnen zitten. Ook voorzitter Remco Ravenhorst van FSV De Feijenoorder, de grootste supportersvereniging van Feyenoord, is nog niet overtuigd of het hier om Feyenoordsupporters gaat. Hij stelt voor om eerst het onderzoek af te wachten en er verder niet over te speculeren. Waarom wordt niet ondubbelzinnig afstand genomen?

Als je de teksten ‘RJK’ en ‘kankerhomo’ op beiden panden aantreft dan hoef je geen Sherlock Holmes te zijn om een verband te leggen met de oprichting van Roze Kameraden. Bovendien stonden bij de bekladdingen op het pand van Paul van Dorst duidelijk de letters ‘FR’, wat verwijst naar ‘Feyenoord Rotterdam’ en de tekst dat ze daar ‘niet welkom’ zijn. Hoeveel duidelijker wil je het hebben?

De club Feyenoord sprak gelukkig wel zijn afschuw uit over de vernielingen bij de Roze Kameraden en COC Rotterdam, maar ziet zichzelf niet als onderdeel van de oplossing. Immers, zo zeggen zij in een interview: “We vinden dit ook vreselijk, maar als club kunnen wij dit uiteraard niet voorkomen.” Het is alsof je je medeleven uit, maar verder je schouders ophaalt en er niks mee doet. Alleen woorden, maar geen daden.

Daar zit het probleem beste lezers. Feyenoord probeert het niet eens. Wij bij COC Rotterdam snappen heus wel dat Feyenoord hier zelf niet voor verantwoordelijk is, maar dan kun je nog wel actief meewerken om LHBTI+-acceptatie binnen het voetbal te verbeteren. Feyenoord kan als club wel degelijk iets doen, maar willen ze dat ook?

Twee jaar geleden, tijdens de Rotterdam Pride van 2019, was er een bijeenkomst, nota bene in De Kuip, om te praten over LHBTI+-acceptatie in het voetbal – en ook specifiek over de situatie bij Feyenoord. De zaal zat vol LHBTI+-sporters uit Rotterdam en omgeving, waaronder ook voetballers en voetbalsupporters, die graag hun verhaal kwijt wilden. Het bijzondere was dat bij deze bijeenkomst, georganiseerd door de KNVB en de John Blankenstein Foundation, geen enkele vertegenwoordiger van Feyenoord aanwezig was. Dan kun je nog zulke goede ideeën en initiatieven hebben, als er geen Feyenoordbestuurder is om te luisteren dan gaat er natuurlijk ook niks veranderen. Het is alsof je tegen een muur aan het praten bent.

Daar zit de pijn en de teleurstelling die wij voelen. Iedere keer als het onderwerp op tafel komt, dan zit er wel type als Johan Derksen klaar om te zeggen dat we aanstellers zijn of te snel op onze teentjes getrapt. We worden weggewoven, genegeerd en belachelijk gemaakt. Met de zoveelste homograp wordt het er nog even lekker ingewreven.

Daarom ligt er nu een brandbrief, gesteund door twintig LHBTI+-organisaties, waarin wij de KNVB, Feyenoord en de gemeente Rotterdam oproepen om met ons in gesprek te gaan. Woorden van afschuw zijn mooi, maar wij willen nu ook daden zien van Feyenoord. Het wordt tijd dat Feyenoord samen met ons een actieplan gaat opstellen om anti-LHBTI+-geweld binnen het voetbal een halt toe te roepen. En ook andere topclubs in Nederland moeten daar eens snel werk van maken.

Arjan Beune,
Voorzitter, COC Rotterdam

Leon Houtzager
Vicevoorzitter en secretaris, COC Rotterdam

Deze brief is in overleg ook verschenen in de Gaykrant en een ingekorte versie is verschenen in NRC

Rate this item
(0 votes)
Last modified on woensdag, 15 september 2021 15:58