Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Gaybrapad Ingmar van Bloois

Eerlijk is eerlijk, de plannen voor de herinrichting van de Coolsingel zijn geweldig. Brede wandelpaden, minder autoverkeer, meer ruimte voor fietsers en vooral meer groen. Minpunt: de gaybrapaden op Churchillplein verdwijnen en het lijkt de Rotterdamse politiek niet bepaald veel te kunnen schelen. Een gemiste kans, maar het biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor een andere, betere en nog prominentere locatie.

Rotterdam is één van de Nederlandse Regenbooggemeenten, en zichtbaarheid van lhbti’s is belangrijk voor het vergroten van acceptatie. Een gaybrapad zorgt er wellicht niet voor dat we ons altijd even veilig en geaccepteerd zullen voelen, maar het is een zichtbare steun van het stadsbestuur en dat voelt goed. Het is dan ook jammer dat het college het gewoon even was vergeten en deze inmiddels vervaagde oversteekplaatsen nergens - in welke plannen dan ook - terug te vinden zijn.

In Rotterdam hebben we nog geen monument of kunstwerk waar wij als lhbti’s tijdens een herdenking kunnen verzamelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam. Een jaar geleden konden we op Churchillplein een gedenkplek inrichten voor de slachtoffers van de aanslag in Orlando. Maar ja, ook dat gaat straks niet meer. Wat gaan we daaraan doen? Laten we beginnen met het bedenken en realiseren van een nieuwe locatie voor een gaybrapad, een mooie start. Ik heb wel een paar suggesties, mocht de gemeente niet zelf met een goed idee kunnen komen of misschien wat hulp kunnen gebruiken. Let’s return the favour.

Eén ervan is een kleurrijk exemplaar (of twee) bij het Centraal Station, u weet wel: de brede oversteekplaatsen die structureel genegeerd worden door iedere willekeurige verkeersdeelnemer aldaar. Als ik praat over zichtbaarheid vind ik dat de locatie dan ook echt prominent moet zijn. Churchillplein was een prima locatie, maar wat mij betreft kan het nog beter, nog meer in het zicht, nog opvallender. Laten we bezoekers van de stad verwelkomen met een gevoel van acceptatie, zichtbaarheid en diversiteit – uiteindelijk wil Rotterdam bekend staan om haar diverse karakter.

Het lijkt me een goed idee dit op korte termijn te regelen, voordat het in de vergetelheid raakt. Het in gebruik nemen van een nieuw gaybrapad tijdens de Rotterdam Pride zou een erg geschikt moment zijn. Dit in combinatie met een vlaggenparade op Kruisplein maakt zichtbaarheid van de Rotterdamse lhbti-gemeenschap en onze Pride compleet. 

Tip twee voor de gemeente: geef de huidige gaybrapaden een nieuwe lik verf, nog voor Rotterdam Unlimited van start gaat. Laat zien dat jullie met ons meedenken en dat jullie pal achter ons staan. Make it happen!

Rate this item
(0 votes)