Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Komt er nog een LHBTI monument in Rotterdam?

Komt er nog een LHBTI monument in Rotterdam? Unsplash

De Pride is zo'n moment om er weer eens bij stil te staan: Heeft Rotterdam nou eigenlijk een LHBTI monument? Dat antwoord is simpel: nee. Nog niet. Al meer dan een jaar geleden presenteerden de Gemeente Rotterdam, CBK en een afvaardiging uit de community het MEWE plan. Maar waarom staat er dan nu nog geen monument? Vandaag kwamen ze met een update:

"Al zo’n twee jaar zijn de LHBTI-organisaties in Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) en de Gemeente Rotterdam intensief in gesprek over de realisatie van een monument voor de seksuele en gender-diversiteit. Diverse locaties zijn de revue gepasseerd. Ook is in het proces al een concept, MEWE van Bergmann, aangekocht dat als ontwerpbasis zou kunnen dienen voor het monument.

Na veel overleg hebben we gezamenlijk geconcludeerd dat op dit moment geen locatie beschikbaar is die door alle partijen wordt omarmd. Wel hebben alle betrokkenen een sterke voorkeur uitgesproken voor het Willemsplein als locatie voor een toekomstig LHBTI monument.  Omdat het Willemsplein nu nog niet beschikbaar is, stelt de Gemeente Rotterdam voor om het monument mee te nemen in de herinrichting voor het Willemsplein. Dan kunnen de ontwerpen van het plein én het monument in goede samenhang worden gerealiseerd, wat beide ten goede zal komen. Zo wordt er dan ook goed nagedacht over hoe het plein een geschikte plek wordt om samen te komen, in klein én in groot gezelschap.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de herinrichting van het Willemsplein plaats zal vinden. Dit betekent dat er gezamenlijk en in goed overleg voor is gekozen om de realisatie van het monument op te pakken zodra de herinrichtingsopgave van het plein van start gaat. Dat biedt de mogelijkheid om een passend monument te plaatsen waar de gemeenschap trots op mag zijn, op een favoriete en prominente locatie in de stad. Of MEWE van Bergmann dan nog steeds het geschikte concept is, zal dan ook worden beoordeeld. Omdat van uitstel geen afstel mag komen, zullen we werken aan programmering op het Willemsplein tot de plannen voor herontwikkeling van start gaan.

 

Sinds juni 2020  is er een tijdelijke Markering voor Seksuele- en Genderidentiteit op het WIllemsplein, in afwachting van de nieuwe indeling van dit plein in de toekomst.  En hebben we dus al tijdeliijlk een plek om samen te komen.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on maandag, 22 juni 2020 17:48
Talitha Nollen

Talitha (1988) deelt graag haar trots voor de stad Rotterdam! Ze is gek om eropuit te trekken, samen met haar gezin of vrienden, om de stad te ontdekken. Er is altijd wel iets te doen! Je kunt Talitha vaak vinden in musea of de nieuwste restaurantjes. Talitha is moeder van dochter Jule, die ze samen met de twee papa's opvoedt. In het dagelijks leven werkt Talitha als marketing & PR adviseur voor haar eigen bureau Hippr.