GR: Wat houdt het COC Rotterdam zoal bezig en wat zijn jullie plannen?
Arjan: COC Rotterdam is actief in Rotterdam en omstreken: van Gouda en Dordrecht tot Hoek van Holland. Het leuke vind ik dat er veel verschillende leeftijden en mensen met verschillende invalshoeken in het bestuur zitten. Natuurlijk kan het overigens nog meer divers en inclusiever. Onze kern is acceptatie bevorderen, zowel op zichtbare als op niet zichtbare plekken. We hebben hierover ook contact met gemeentes. Vooral de kleinere omliggende gemeenten waar de christelijke partijen groter zijn, vinden dat ingewikkeld. Er zijn bijvoorbeeld hele discussies of op Coming Out Day de regenboogvlag gehesen wordt en of de burgemeester er wel of niet bij aanwezig is. Ik denk dan: je bent toch burgemeester van alle inwoners? Anno 2021 is het shocking dat dit nog een discussie is. Zie ook de demonstratie in Krimpen op 6 maart.
Daarnaast hebben we tien werkgroepen. De meest actieve zijn: Jong&Out, Zondagmiddagsalon (voor 50+), Hiv-borrel, Transcafé en de Voorlichting. De voorlichtingen zijn nu online. We hebben overigens heel veel nieuwe voorlichters!
GR: Hoe ziet de Voorlichting eruit?
Arjan: Wij willen bij scholen, welzijnsorganisaties en evenementen in gesprek gaan. Dat is dus wat anders dan ‘voorlichting’. Via een vragenlijst krijgen we vooraf feeling met de groep. De voorlichters vertellen hun levensverhaal en daar gaat het gesprek dan over. Mensen vragen dan vanzelf: "Hoe was je coming out?" of "Hoe reageerde je vader en moeder?" Of je vraagt: "Wat vind je ervan dat HEMA geen ‘jongens’- of ‘meisjes’-kleding meer heeft?" Mensen hebben daar een oordeel over en soms kan je daar een ander beeld naast leggen. Bijvoorbeeld dat het voor mensen die zoekend zijn fijn is als het niet opgedeeld wordt. Zo creëer je meer begrip.
Brenda: Daarnaast kijk ik wat we als COC voor de Gender & Sexuality Alliances (GSA's) kunnen doen en hoe we scholen kunnen helpen om een GSA op te richten en goed te laten lopen. Er zijn ongeveer 25 scholen in Rotterdam met een GSA, daarvan zijn er 12 scholen die het Paarse Vrijdagpakket hebben besteld. Die zijn op dat moment in ieder geval actief.
GR: Wat zijn de grootste uitdagingen in Rotterdam?
Brenda: Het gaat nog heel lang duren voordat we voor iedereen een goede en veilige maatschappij zijn. Je hebt in de hele LHBTI+-gemeenschap wel veel ‘labels’ en dat is vooral voor die maatschappij. Het zou mooi zijn als die labels weg kunnen en we denken ‘je bent een mens en je valt op een ander mens en dat is het’. Voor nu is het belangrijk dat je er voor elkaar bent en dat ook hetero’s duidelijk laten zien dat zij open staan, zodat de groep die er fel tegen is, steeds kleiner wordt.
Arjan: De stad doet veel goede dingen. Roze Zaterdag en Rotterdam Pride zijn hele mooie manieren om zichtbaar te zijn. Zeker als we die evenementen niet alleen in het centrum concentreren maar ook in andere wijken. Niet alleen ‘op Zuid’ maar bijvoorbeeld ook in Alexander. Ook dingen zoals je als burgemeester – met een biculturele achtergrond – openlijk achter een initiatief scharen, heeft op (biculturele) jongeren een enorme impact. Ik denk dat ze daar de komende jaren, meer exposure aan kunnen geven.
GR: Daar valt nog wel wat te verbeteren?
Arjan: De laatste Coming Out-dag waaide het hard. Toen mocht volgens het vlaggenprotocol de regenboogvlag in Rotterdam niet uit. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar dan hang je hem de volgende dag toch uit? Wees wat meer creatief en sta stil bij de waarde die dit kan hebben. Als jongere heb je meestal geen ouders die trans of non-binair zijn. Zichtbaarheid is dan heel belangrijk.
Daarnaast ben ik zeer verbaasd dat het regenboogzebrapad verdwenen is bij de herinrichting van de Coolsingel. Dat komt ‘omdat het niet op de nieuwe stenen past’ is het antwoord van de gemeente en bovendien ‘is er al iets op de Westblaak’. Dit is typerend: je hebt een hele prominente straat in Rotterdam, waar je symbolisch inclusiviteit onder de aandacht kan brengen. Ik stel mij zo voor dat er een gezin overheen loopt en het kind dan vraagt: "Papa. Wat is dat?" Als je in andere steden kijkt, dan zie je dit op mooie plekken en niet in een nogal versleten stuk in een zijstraat. Daar zou je iets creatiefs voor moeten bedenken op een zo prominent mogelijke plek.
GR: Wat kunnen organisaties doen?
Brenda: Het is in Rotterdam vooral belangrijk dat er meer weerspiegeling komt van de maatschappij in Rotterdam, dat zie je nog onvoldoende. Heel veel – ook bij COC – is wit, man en van middelbare leeftijd… en bij COC ook homo.
Arjan: COC probeert inclusiever te worden door samen te werken, bijvoorbeeld met Rotterdam Pride. Die bereikt hele andere doelgroepen. Zo kan je kijken of je met de mensen die zij bereiken nieuwe werkgroepen kan vormen die wij als COC weer structureel kunnen ondersteunen. We hebben bijvoorbeeld een brainstorm gehad met Rotterdam Pride over Roze Zaterdag in de zomer van 2022.
"Als jongere heb je meestal geen ouders die trans of non-binair zijn. Zichtbaarheid is dan heel belangrijk."
GR: Hebben jullie nog tips voor Rotterdamse LHBTI+'ers?
Brenda: Bij de voorlichters zitten we qua aantal heel goed. We zoeken nog wel mensen met een biculturele achtergrond. Voor de werkgroep ‘Jong&Out’ zoeken we altijd wel mensen. Daar kunnen we het contact persoonlijker mee maken. Voor vragen kunnen mensen altijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Arjan: Je kan uiteraard ook lid worden. Daarmee steun je ons en kan je ook mede de koers van de organisatie bepalen. Dus als je via die route ideeën hebt om iets op te zetten, dan kunnen wij kijken hoe we dat mogelijk kunnen maken. Zo is bijvoorbeeld de Hiv-borrel ontstaan. We hebben een ‘clubhuis’ aan de Schiedamse Vest dat gebruikt kan worden.
GR: Ik begrijp dat jullie ook een podcast voorbereiden?
Arjan: Ja, Iris van der Graaf (coördinator Transcafé) en ik hebben bedacht om een podcast in aanloop naar het Eurovisiesongfestival te maken waarin verhalen worden gedeeld voor elke letter en kleur van ‘de regenboog’. De community heeft zoveel mooie verhalen en unieke invalshoeken. De verhalen gaan over wat de mensen meemaken en wat hen inspireert en wat ze bijvoorbeeld van Rotterdam vinden op LHBTI-gebied. Op deze manier kunnen mensen meer naar elkaar luisteren, omdat ze zelf oriënterend of gewoon geïnteresseerd zijn. We hebben de pilot net gemaakt met Brenda, over diens zoektocht naar ‘voornaamwoorden’. Dat is superinteressant en daar wist ik weinig vanaf. Vanaf half april willen we elke week een podcast publiceren totdat het Eurovisiesongfestival echt gaat beginnen! En als het een succes is, dan kunnen we daarna natuurlijk verder gaan richting Roze Zaterdag 2022.
De podcast is vanaf 15 april te vinden via de website van COC Rotterdam en via o.a. iTunes, Spotify en Google Podcast via 'Rainbowstories'.
Arjan Beune (voorzitter) had eigenlijk niets met Rotterdam tot hij zijn vriend ontmoette. Na een verhuizing enkele jaren geleden, vindt hij het nu: “Een supergave stad! Rotterdam is echt anders dan andere steden in Nederland, er is écht een Rotterdams gevoel en een mooie mensenmix. De rivier is natuurlijk supermooi. Twee jaar geleden kwam ik terug van een lange reis naar Australië en ik dacht: ik wil iets goeds doen voor de LGBTI+ community. Toen ben ik bij COC Rotterdam terecht gekomen."
Brenda Nieuwenhuijse (algemeen bestuurslid) is ten tijde van het interview op één dag na 20 jaar. Die studeert orthopedische techniek en gaat daarna verder met toegepaste psychologie. Een jaar geleden kwam hen met het COC in contact. Dat was om voorlichting te gaan geven, maar er was ook een vacature in het bestuur…