Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Helden van het Onderwijs

By Kees Vrijdag donderdag 15 mrt 2018 1897
Helden van het Onderwijs Helden van het Onderwijs in Rotterdam

Roze Rotterdam 2018-2022

Als optimistisch mens, geïnteresseerde in de lokale politiek en rechtgeaard homo ben ik blij verrast met het manifest 'Roze Rotterdam 2018 - 2022'. Het dateert alweer uit september 2017 en is gemaakt voor de verkiezingen in maart. Maar wat een goed stuk werk is er geleverd! Het is verplichte kost voor alle raadsleden in spe.

Uit mijn KvK-tijd weet ik hoe ongelooflijk lastig het is de neuzen van alle diverse kikkers dezelfde kant uit te krijgen. Maar het is makers van dit manifest gelukt en dat verdient een hele bos veren. Voor elke betrokken organisatie een.

Leren

Het manifest behandelt meerdere thema´s. Ik pik er voor deze column een uit: nummer 1 'Leren'. terecht staat dit bovenaan. Als oud-homoambassadeur heb ik vier jaar terug scholen bezocht. Conclusie toen: 'Er gebeurt heel veel, veel gaat ook goed, maar houdt het op de agenda'. Een van de adviezen aan de wethouder: 'Neem goede voorlichting over homoseksualiteit op als een van de kerndoelen in het onderwijs´.

Helden

In het manifest staan de knel- en speerpunten over voorlichting in het onderwijs klip en klaar. Daar is geen woord hetero bij. Ik ga die punten hier niet oplepelen. Ik wil een oproep doen de 20 vrijwilligers die het echte werk doen te steunen. Voor mij zijn zij de Helden die de schoolgaande generatie van nu de Spiegel van Tolerantie voorhouden. Dat is een dappere prestatie waarvoor zij een aparte training krijgen. Je wordt niet zo maar een Held.

Het elfde gebod

De voorlichting op scholen gaat niet op de manier van: 'Gij zult homo´s accepteren'. Van boven naar beneden de tolerantie boodschap de klas in blazen werkt niet tot averechts. De Helden zijn door COC en Radar getraind in dialoog, discussie en het Socratische gesprek. Met die technieken krijgen zij op een respectvolle manier de verschillende meningen, opvattingen en misvattingen boven tafel. Van een insider begrijp ik dat voorbeelden uit het dagelijkse leven, de eigen omgeving en persoonlijke ervaringen het beste werken.

Homo-marinier 'Leren'

Met het oog op het debat van 11 maart is de vraag: hoe kan de gemeentelijke politiek helpen? Niet alle scholen werken mee. Sommige scholen ontduiken de verplichting. Andere scholen vullen de verplichte voorlichting op hun eigen wijze in. Terwijl het nodig is dat het lesmateriaal de positieve boodschap over seksuele en genderdiversiteit uitdraagt. De gemeentelijke overheid moet in de gaten houden dat de scholen die verplichting op de juiste manier nakomen. Het is onpraktisch de wethouder zelf voor waakhond te laten spelen. Maar het benoemen van een Homo-marinier 'Leren', een persoon met gezag, bevoegdheden en sancties, zou kunnen helpen om de vaak met de mond beleden goede wil om te zetten in daden.


TEKST: KEES VRIJDAG
FOTO: COC ROTTERDAM
ROTTERDAM | MAART 2018

Rate this item
(0 votes)
Last modified on zondag, 28 april 2019 21:27