Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Het nieuwste project van Piet Gamelkoorn

Gaytoys is de sexshop voor homomannen in Rotterdam. Je vindt GayToys midden in het winkelhart en naast gaycafé Keerweer. 

Als ik naar binnen loop in sexshop Gaytoys zit eigenaar Piet Gamelkoorn achter de kassa. Hij corrigeert aandachtig zijn autobiografie. Dat een eigenaar van een sexshop dit doet lijkt op zich vreemd als je niet weet dat hij een van de markante personen is in de gayscene van Rotterdam. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de gay- en LHBTi+-gemeenschap. Denk je aan Gay Palace of De Keerweer? Piet was (mede)eigenaar en heeft er zijn stempel op gedrukt. In de winkel staat een oude barkruk die je misschien nog kunt herkennen van de Strano van 15 jaar terug.  In het artikel Twee horeca-iconen van toen, over het gay-uitgaan in Rotterdam van nu, spraken we eerder met Piet Gamelkoor en Ed Bosman over het uitgaansleven in Rotterdam.

Al snel raken we in gesprek, en terwijl een warme, zinderende deken over de stad ligt op deze heetste zomerdag sinds tijden, word ik prima verwelkomd en onderhouden in de aangenaam koele winkel.

gaytoys piet gamelkoor 2

Foto's: Pieter Ruijsch van Dugteren

In zijn winkel en webshop vind je alles wat je nodig hebt, en genoeg nieuwe toys om alleen of met bedpartner te ontdekken en een leuke tijd te hebben. Piet en zijn medewerkers kijken nergens van op en zullen je vriendelijk te woord staan als je dat wenst. "Nee", schudt hij lachend als ik hem vraag of hij alles al geprobeerd heeft, "daar gaat iedereen van uit. Dat je dan eerst alles zelf probeert en weet precies weet hoe alle (gay)toys werken (...) wat dat betreft ben ik niet (meer) zo avontuurlijk."

De selectie in de kleine winkel is een klein deel van wat je bij Gaytoys online kunt kopen. Er is een aantal producten waarvan hij een relatief breed aanbod in de winkel heeft: cockringen, condooms (ook XL), dildo's en vibrators, glijmiddelen en de bekende flesjes. Voor de nostalgisch ingestelde bezoeker vind je er ook een vintage collectie DVD's. 

Naast de bekende speeltjes vind je er ook een leuke serie - klassieke - regenboogartikelen. Voor de Pride, picknick of om je feestje thuis aan te kleden. Ook de koffie(automaat) staat er altijd klaar. 


gaytoys logo

"Wat die website betreft, daar haal je toch veel meer omzet uit dan de winkel?", vraag ik naïef. Dat blijkt tegen te vallen. De naam, Gay-toys, is goed gekozen, maar te universeel waarmee deze niet te beschermen is. En concurreer je met alle concurrenten uit binnen- en buitenland die hier dan ook op adverteren. "Maar het logo is wel beschermd, daar komen ze niet aan!", zegt Piet, die dat vast goed heeft uitgezocht, nog altijd strijdbaar.

Wat kunnen we van zijn aanstaande boek verwachten? Als Piet begint te praten hoor je de laatste 40 jaar ontwikkeling en emancipatie van het gay-uitgaansleven en de LHBTi+-gemeenschap in Rotterdam voorbij komen. Soms met grote stappen, maar vaak ook tot in detail omschreven. Er lijkt niemand te zijn die hij niet heeft gekend of mee heeft samen gewerkt. Voor die details moet je nog wel even wachten, het boek is in zijn laatste correctieronde waarbij hij hulp krijgt van een ervaren redacteur. Als het niet lukt om een uitgever te vinden, gaat hij het zelf gewoon uitbrengen. Een volgende mooie klus dus op zijn lange lijst van projecten die toont dat hij nog steeds strijdbaar is.

Rate this item
(2 votes)
Last modified on dinsdag, 04 augustus 2020 14:03